Морски цицачи 10 фасцинантни факти за китовите - Спектар на науката
Морски цицачи: 10 фасцинантни факти за китовите
За повеќето луѓе, китовите повеќе не се огромен извор на протеини што може да се искористи неограничено, туку се нежни, паметни морски гиганти. После неколку векови лов, скоро до работ на истребување, многу видови се опоравиле нешто во нивната популација. И покрај некои домородни народи, само неколку нации ги ловат животните во поголем обем. Истражувањата на китовите направија брз напредок во последните неколку децении, но многу прашања остануваат неодговорени. Зошто китовите клунови на Кувиер нуркаат толку длабоко? Зошто китовите се насукаат? Како синиот кит го храни своето масивно тело? И кои видови се закануваат да исчезнат наскоро?

Тој е поголем од кит убиец, но морските биолози го занемаруваа долго време: само во 2003 година јапонските научници го опишаа китот омура (Balaenoptera omurai). Претходно, примероците убиени од китовите се сметаа за помали претставници на китот Брајд. И бидејќи беше официјално признаен како посебен вид, истражувањето на китот Омура постигна мал напредок сè додека Салваторе Серхио од аквариумот во Englandу Англија во Бостон и неговиот тим за прв пат не открија и забележаа популација покрај северозападниот брег на Мадагаскар. Според анализата на ДНК, китовите Омура покажуваат релативно ниско ниво на генетска разновидност меѓу себе, па веројатно се доста ретки. Seemивотните се чини дека претпочитаат релативно рамни и топли полиња со вода на полиците, барем регионално, каде што филтрираат зоопланктон од водата. Патем, китот Омура не е екстремен исклучок: Во последните неколку децении се откриени и опишани некои нови видови китови - и покрај нивната големина, тие можат да бидат занемарени во пространоста на океаните или погрешно биле доделени на познати видови. Друг пример е дотогаш неопишан кит кит од Пацификот, кој јапонските китови го нарекуваат кит гавран поради неговата темна боја.
Северниот десен кит (Eubalaena glacialis) е еден од најретките големи китови на земјата. До денес, тој практично не се опорави од ловот, што драстично го намали населението од околу 100.000 животни, кои некогаш броеја околу 100.000: само околу 300 до 500 примероци сè уште пливаат крај северноамериканскиот брег на Атлантикот. Европското население, сепак, веројатно е изумрено. На англиски јазик, видот се нарекува и „десен кит“, бидејќи овие животни биле вистинските морски цицачи на почетокот на ловот на китови. Тие полека се движеа близу крајбрежјето и затоа беа лесно заробени. Во денешно време, најголемата опасност за нив е судир со бродови. Судирите во последните неколку децении се одговорни за една третина од сите пријавени смртни случаи на китови. Theивотните често умираат и затоа што се заплеткуваат во редови и мрежи. Поради малата популација, загубата на секој примерок е назадување за заштита на видовите.
Во јануари 2016 година, неколку сперматозоиди се насукале на германскиот и холандскиот брег, иако според обдукцијата биле здрави - освен пластичниот отпад во стомакот, кој, сепак, не довел до непосредна смрт, велат ветеринарите. Theивотните веројатно се изгубиле при нивната миграција од Арктикот југ кон Северното Море, каде не можеле да најдат доволно храна и на крајот завршиле во плиткото море на полиците. Во принцип, таквото заглавување може да се случи ширум светот. Причините за ова сè уште не се целосно разјаснети; Се дискутираат разни теми, како што се сончевите бури што влијаат на магнетната ориентација на животните, воениот сонар ја нарушува нивната комуникација фатално или болни соработници што ги води кон пропаст. Луѓето честопати се обидуваат да им помогнат на овие сперматозоиди назад во морето, но за жал мнозинството умира на плажа. Може дури и да стане незгодно за спасувачите - кога дигестивните гасови ќе ги надујат масивните тела. Бидејќи понекогаш труповите експлодираат, за што сведочат и импресивните видео-снимки. Понекогаш мртвите китови се разнесуваат превентивно.
Китовите ретко се скапуваат во германските води. Понекогаш сперматозоидите се губат во Северното Море, но потоа наскоро умираат. Китовите од кикирки и кирки не се исто така чести гости. И делфинот со шише живее во Северното Море, но претежно се држи настрана од нашите брегови. Ситуацијата е многу поразлична со обичната шипка (Phocoena phocoena), што со малку среќа може да се забележи од плажата Силт. Бидејќи тука морските цицачи се размножуваат и ги одгледуваат своите млади. Вкупното население во нашиот регион се проценува дека е помеѓу 15,000 и 50,000 животни, во зависност од сезоната. Видот не е акутно загрозен. Сепак, пристанишните пристаништа имаат проблеми во Северното Море: Тие се фатени во рибарски мрежи и се смета дека се чувствителни на бучава, па затоа бегаат од погодените региони кога се градат турбини на ветер во странство.
За време на ова пишување, веројатно имало само 30 ваквити, или калифорниски присилки, кои пливаат во Калифорнискиот Залив. И овој навестување е важен, бидејќи видот изумира пред нашите очи: скоро секој месец еден од овие мали китови умира во една од рибарските мрежи што се користат за илегално следење на рибен вид на кој исто така му се заканува истребување. Секоја досега преземена противмерка, како што се забрани за риболов или заштитени подрачја, не успеа бидејќи локалните закони не можеа да се спроведат. Последната надеж за морските биолози е смел план да ги фатат преостанатите пристаништа во Калифорнија и да ги чуваат во затворен објект - на пример затворен залив - каде што можат да се размножуваат. Специјално обучени делфини со шишиња би требало да ги следат срамежливите вавити и да ги водат активистите за правата на животните кон нив. Овој последен клинец за итни случаи треба да се користи есента 2017 година. Се надевам дека не е доцна до тогаш.
Меѓу морските цицачи, нарвулот (Monodon monoceros) се издвојува поради многу посебна карактеристика: неговиот преголем, спирален облик на душник, кој може да биде долг и до три метри и да излегува од горната усна. Биолозите долго време се прашуваа за што е добро. Дали служи како секундарна сексуална карактеристика што треба да ги убеди женките (кои обично немаат темница) во машки квалитети? Или ривалите го користат за борба против натпреварувања? Дали е тоа осетлив орган? Можеби забот е малку од сè. Сепак, снимките со беспилотни летала крај брегот на канадската територија Нунавут покажуваат дека секако служи на една работа: животните го користат за да го совладаат потенцијалниот плен. Кратко, нерамно движење ги онесвестува жртвите на нарвалот. На тој начин полесно се фаќаат.
Кога се целосно одгледувани, сините китови (Balaenoptera musculus) можат да достигнат должина поголема од 30 метри и тежина до 200 тони. Ова ги прави најголемиот животински вид што некогаш живеел на земјата. Ова масивно тело треба да се храни, а гигантите тоа го постигнуваат скоро исклучиво со конзумирање на ситни организми: планктон, крил, ретко риба. Пресметките доаѓаат до огромна сума од 40 милиони ракови што ги јаде синиот кит дневно - што е еквивалентно на околу 3,5 тони храна. Но, како такво животно успева да ги проголта овие огромни количини? Во секој случај, отворањето на устата го сопира нагло и силно кога се влева вода и храна. Со секој аванс, широко отворената уста се полни со маса вода што одговара на околу половина од телесната тежина на китот. Потоа филтрира хранливи материи и ракови додека течноста тече назад во морето. Сето ова е многу енергетски ефикасно: китот троши 90 пати повеќе енергија по „залак“ отколку што троши за самиот процес на јадење и последователното забрзување на неговото тело. Со цел да се одлучи дали голтката воопшто вреди, сините китови, како и другите китови на Балин, имаат многу чувствителни сензори на устата со кои ја мерат густината на плен во водата.
Се разбира, бидејќи цицачите, китовите и делфините треба редовно да излегуваат на површината за да застанат во здив. Како и да е, некои видови дури нурнуваат во вечната темнина на длабокото море за да ловат таму. Најпознат пример за тоа се китовите сперматозоиди, кои ловат големи октоподи во просветлите простори - нивната главна храна. Според досегашните сознанија, апсолутниот рекорд во длабоко нуркање го држи китот со клунови на Кувиер (Ziphius cavirostris), кој може да биде висок и до седум метри и тежок до три тони. Со помош на сателитскиот систем АРГОС, Грегори Шор од Cascadia Research Collective и неговите колеги откриле дека најдолгото снимено нуркање траело над два часа, а најдлабокото достигнало длабочина од речиси три километри. Китовите клунови на Кувиер, најверојатно, исто така, ловат октоподи таму долу, но малку е познато за видовите поради нивниот скриен начин на живот.
Китовите со лакови (Balaena mysticetus) живеат далеку на север и имаат неколку особености: нивната глава зафаќа скоро третина од целата должина на телото, масниот слој им е екстремно густ за да се прилагоди на студот - и стареат особено. Познати се индивидуални примероци со животен век повеќе од 200 години; што ги прави најдолговечни цицачи. Меѓу 'рбетниците, нив ги надминуваат само неколку видови, како што е ајкулата Гренланд, која може да живее до 400 години. Поради нивните изобилни меурчиња и затоа што се ловат многу лесно, китовите со лакови беа најчестите жртви на колење во индустрија. Но, полека нивниот број повторно расте: Денес треба да има 5.000 до 8.000 примероци. На локалните Инуити сè уште им е дозволено да ги користат животните во мал обем и на многу традиционален начин. Огромното мнозинство на китови со лакови живеат во Пацификот. Се сметаше дека населението во Атлантикот одамна изумрело, но можеби преживеало во мал број - среде долго непознато прибежиште меѓу мразот од Гренландски пакет.