Државно здружение за заштита на бувови во Ш е
карактеристики
На Краткоушен був е малку поголем од уличен гулаб со големина од 35-40 см и тежина од 350-400 гр. Перјето се карактеризира со трска-жолта основна боја, која е структурирана на врвот со широки темно кафеави дамки и од долната страна со темно кафеави вертикални ленти. Тоа е витка утка, чии крилја се дури и подолги и потесни од оние на долгиот уш. Инаку, се разликува од ова главно во значително пократките ушни пердуви и темните бандажи за очи.

глас
Теренската песна на краток увов був, која често се изведува во летачка топка, во која бувот најпрво се завртува, а потоа повторно паѓа со ракоплескање крилја, се состои од низа досадни, малку растечки повици „Бу бу бу бу“. Типични одбранбени искази се кратки серии на повикувања на лаење „тјук“. Theенките и постарите млади птици молат, подсвиркуваат, отекуваат „xschiiia“.
Снимка на звук
Звучни записи
Сите снимки се благодарение на авторите од Бергман, Х.-Х., Х.В. Хелб, С. Бауман (2008): Гласовите на птиците во Европа. Аула Верлаг, Вибелсхајм.
Пеење со кратко уво
Кратко уво Був примами
живеалиште
Краткото уво живее во големи отворени предели. На крајбрежјето, главно постари дини, не-пасени ливади и ридови од трева земја се населени, во копните на копно, широко користени влажни пасишта и високи тревни ливади.
Повеќето од нив се земјоделски објекти на работ на селото или на одделни локации, но црковните кули, трансформаторските куќи и фабричките згради се користат и од був. Отворено обработливо земјиште со кратка вегетација во текот на целата година - особено Постојана пасиште - е најпосакувана област за лов.
храна
Според прегледот на Х.А.Брунс, рбетниците со 'рбетници пронајдени кај краткоушните бувови во Шлезвиг-Холштајн во 1943 година учествуваат во најголемиот дел со 92,3%. Птиците сочинувале 7,6%, а водоземците 0,1%. Главниот плен беше далеку полевиот глушец (Microtus arvalis) Вода волови (Arvicola terrestris), Малите и крајбрежните птици додаваат значителни пропорции на спектарот на плен.
Опасност
Кратки уши бувови редовно ловат орлови и соколи каде што го делат пределот со нив. Покрај тоа, како приноси за мелење, тие се загрозени од предаторски цицачи како што се лисици и куна.
На многу места, влажното тревче се користи премногу интензивно за земјоделски цели за успешно размножување. Обидите за размножување честопати пропаѓаат тука, како што покажува примерот на спојката косина од Вицворт/НФ во 2003 година. Во внатрешноста на земјата, краткиот ув був сè повеќе го губи своето живеалиште поради грмушките и шумската покривка во маврите. Оградите со бодликава жица може да претрпат загуби поради приодите.
заштита
Со цел да се заштитат потомците во одгледуваната пасиште, откриените гнезда треба да бидат поштедени од косење, како што е наведено во „Проектот за заштита на видовите на ливадите на ливадите“, а на земјоделците да им се исплати компензација. Мора да се земат предвид големата подвижност на младенчињата со кратки уши и долгата сезона на размножување до август. Треба да се спротивстави на навлегувањето и пошумувањето на копните во копното.
Ситуација во Ш.Х.
Во северна Германија, краткоушниот був е еден од видовите кои покажуваат изглед на инвазија од нордиските, веројатно претежно претежно скандинавски области за размножување.
Зголемените појави на размножување, кои се поврзани со деградација на глувците во оваа земја, се случија трипати во Шлезвиг-Холштајн во последните три децении, во 1990, 1993 година и неодамна во 2003 година. Во овие години беа откриени околу 50 територии, а државното население се проценува на 80-100 територии. Во просек, бројот на пријавени појави на сезоната на размножување е значително помал и веројатно ќе бидат окупирани само околу 10-20 територии.
Најголемите појави на видовите во Шлезвиг-Холштајн се наоѓаат на западот на земјата. Главниот фокус на ширењето се префрли во последните 30 години од низините Ејдер-Трине-Сорге до крајбрежјето на Северно Море со севернофризиските острови Амрум, Фахр и Силт, пределот и крајбрежните мочуришта.