Меркати, диви животни познати по своето социјално однесување

Миркат е член на семејството мангуста, кое се наоѓа во областите на југозападна Ангола и Јужна Африка. Група меркати се нарекува „банда“. Меркатите се познати по својата двоножна позиција и социјалното однесување.

Меркатот е долг помеѓу 25 и 35 сантиметри, без да се земе предвид должината на опашката, долга помеѓу 17 и 25 сантиметри. Неговата опашка, сепак, не е грмушка како и другите видови мангуста. Опашката е долга и тенка и се стеснува на врвот, а врвот е црн или црвеникав.

Мажјаците тежат околу 731 грам, а женките околу 720 грама. Кога стоите, на двете задни нозе, меркатите се со висина од околу 30 сантиметри. Meerkats се повеќе еластични од другите видови на мангуста и имаат остра муцка. Нивното крзно е сребрено-кафеаво, а на грбот имаат неколку црни ленти, кои се карактеристични за секој меркет.

познати

На внатрешната страна на телото, тие немаат никакви знаци, но нивниот стомак има лепенка покриена со ретка коса и под која може да се види црната кожа под неа. Меркатите ја користат оваа област за да апсорбираат топлина кога седат на 2 шепи, обично наутро по студени ноќи.

Лицето на меркатот е бело со црни кругови околу очите, што помага да се отклонат сончевите зраци. Нивните уши во форма на полумесечина може да се затворат при копање за да се спречи песокот да влезе во нив. За разлика од повеќето мангуси, меркетот има 5 прсти наместо 4 на секоја шепа. Неговите очи се наоѓаат напред и, како мачките, имаат двогледен вид, голем периферен радиус и перцепција на длабочина.

Меркатите го вадат песокот од очите што трепкаат. Помеѓу очите и очните капаци има проucирна мембрана, која делува како бришач кога трепка. Меркатот има силни канџи што не се повлекуваат, со димензии 2 сантиметри. Овие канџи имаат закривена форма и се користат за копање дупчиња под земја и копање за плен. Повремено меркатите исто така ги користат своите канџи кога се искачуваат на дрвја.

Овие животни живеат во големи и суви области, савани и грмушки. Тие живеат низ пустината Калахари во Боцвана и Јужна Африка. Тие обично избираат области каде што има доволно песочна почва за да можат да градат елаборатни подземни дупки. Овие комплексни живеалишта имаат многу тунели што водат до бројни спални соби. Меркатите се дневни животни и бараат храна само во текот на денот. Како и сите други мангуси, тие се многу агилни мали ловџии. Нивната главна диета се состои од инсекти како бубачки, пајаци и миријаподи. Понекогаш се хранат со мали 'рбетници, јајца и корени.

Меркатите се многу дружеубиви животни и живеат во колонии од 5 до 30 лица. Бидејќи се толку дружеубиви животни, тие ги делат и тоалетот и родителските одговорности. Секој клан има алфа доминантно машко и алфа доминантно женско потекло. Секој клан има своја територија што понекогаш се менува кога храната се намалува или ја вози посилен клан. Ако еден клан биде протеран од посилен, тој или ќе ја прошири својата територија на друга област или ќе почека додека не стане доволно силен за да ја врати изгубената територија.

Секој клан има „чувар“ кој го чува кланот и ги предупредува другите членови на кланот во случај на опасност.. Чуварот стои стража или на земја или на дрво или грмушка. Ова го чува системот на дупчиња и другите членови на кланот кога копаат за храна. Ако забележи каква било опасност, чуварот прави лаење, а другите меркати брзо се кријат во дупките.

Меркатите сакаат да се грижат едни за други, а паразитите ги земаат од крзното што го јадат, иако не се дел од нивната исхрана. Меркатите стојат на две шепи или дури и на врвовите на прстите за да го помирисаат ветерот и да детектираат орли што можат да лутаат. Тие имаат одличен вид и можат да испуштат 10 различни звуци, еден од нив е тој што дава аларм. Меркатот е многу интелигентно животно кое успева во своето живеалиште и не е во опасност од истребување.

Fенките раѓаат 2 или 4 младенчиња по 11 месеци од бременоста. Пилињата обично се раѓаат во есен или рана зима. И мажјакот и женката се грижат за пилињата. Кученцата се раѓаат со коса, но немаат целосно крзно, а очите им се затворени. На возраст од 4 или 6 недели, пилињата, исто така, почнуваат да копаат инсекти со своите родители., тие добиваат млеко и од нивната мајка. На возраст од 6-16 седмици тие се одвикнуваат и сами започнуваат да бараат храна.

Во овој период, возрасно лице презема одговорност за учење пиле да копа и да биде претпазливо за опасностите. Meerkat достигнува сексуална зрелост на возраст од 10 месеци и се смета за возрасен на 11 месеци. Пред да заминат да направат свој клан, меркатите остануваат некое време во стариот клан. Некои заминуваат во групи од по 3-4 за да формираат нов, побезбеден клан. Миркат живее помеѓу 12 и 14 години.

Бидејќи меркатите го носат вирусот на беснило, тие биле ловени, па дури и гасови во нивните дупки, особено во областите каде што претставуваат закана за луѓето. Сепак, ова не го намали многу нивниот број. Предатори на меркатите се главно чакали, орли и соколи. Во Јужна Африка, овие приврзани и срамежливи животни се чуваат како домашни миленици.