Панда Десетте најбизарни факти за специјална мечка
Што мислиш? Пандите имаат втор палец?
Навистина, пандата разви втор палец во еволуцијата. Причината: Со издолжената карпална коска, тој може подобро да држи бамбус стапови. Остатокот од неговото тело е исто така совршено прилагодено на неговата диета: неговиот хранопровод, на пример, е нареден со рог - така парчињата бамбус со остри рабови не можат да го гребеат при голтање.

18 килограми бамбус - а потоа?
Јадењето и спиењето зафаќаат поголем дел од денот. Звучи добро, но исто така мора да јаде огромна планина до 18 килограми бамбус секој ден. Бамбусот е толку нискокалоричен и хранлив што пандата ниту се движи брзо ниту се занимава со особено интензивни активности - освен храна и добро, спротивното. Пандата произведува и десет килограми измет на ден.
Мечка, куче, мачка - што е панда?
Пандата припаѓа на семејството Урсида (големи мечки). На кинески јазик, сепак, се нарекува мачка со голема мечка. Неговото научно име (Ailuropoda melanoleuca) дава објаснување: стапала на црно-бели мачки. Тој не е лесен нога како мачка, но може да гледа исто толку добро ноќе затоа што неговите зеници се слични на мачката.
Зошто пандите се црно-бели?
Маскирна, топлина или мода? Тоа е мистерија: Научниците дискутираат многу, од одвраќање на непријателите до маскирање во бамбусовите падини покриени со снег до терморегулација.
Следете нè на социјалните мрежи
Пандовите јадат само бамбус? Не баш
Пандите се флекситаристи. Пандата е еден од предаторите, но во голема мерка е вегетаријанска. И да, 99 проценти од неговата исхрана е составена од бамбус. Тој исто така јаде билки како што се волчица и гентијан. Исто така, тој понекогаш храни гасеници и мали 'рбетници кои доаѓаат пред неговиот нос.
Колку панди има во дивината?
Во 70-тите години на минатиот век имало едвај повеќе од илјада животни, денес повторно има околу 1860 панди во дивината благодарение на ефективната работа за зачувување на природата, иако тие населуваат само дел од нивната оригинална област. Само во максимум 250 примероци живеат во секоја одделна област.
Хибернација? Талкање!
За разлика од другите мечки, пандите не хибернираат. таа само поход во пониските, а со тоа и нешто потопли региони.
Како комуницираат пандите?
Пандите користат различни звуци, да се изразиш. Кога се спарувате, можете да чуете чврчорење, „свирка“ кога ќе се чувствуваат непријатно. Тие исто така можат да се жалат многу како коза - вака сакаат да остварат пријателски контакт. Гласна кора е наменета да го предупреди непријателот. Кога панди врескаат, тие имаат болка или сакаат да се потчинат.
Ловокрадството? Смртна казна во Кина!
Пандите денес повеќе не се ловат, бидејќи практично немаше пазар откако пандите за ловокрадство беа строго казнети - во Кина дури и со смртна казна. Пандите сè уште стануваат жртви на ловџии затоа што умираат во стапици направени од жични замки, кои всушност биле поставени за да ловат други животни.
И пандата WWF?
Чи Чи, кој некогаш живеел во зоолошката градина во Лондон, па дури помина неколку недели во зоолошката градина во Берлин во 1958 година, служеше како модел за логото на WWF. Чи Чи не е жив долго време, но црно-белата мечка од бамбус останува жива како заштитен знак за една од најголемите еколошки организации во светот. Како редок животински вид, сега е симбол за видови и зачувување на природата ширум светот.
Како ви се допадна овој пост?
Просечна оценка 4,4/5 Број на прегледи: 39
Многу убаво, задоволни сме! Можеби ви се допаѓа ...
споделете го овој пост сега:
Срамота е што статијата не ви се допадна толку многу.
Вашите повратни информации би биле многу вредни за нас.
Според вас, како би можеле да го оптимизираме овој пост?