Факти за социјални, сештојади евроазиски јазовец

социјални

Евроазискиот јазовец или европски јазовец (Meles meles) е социјален, сештојаден цицач кој се наоѓа во шумите, пасиштата, предградијата и урбаните паркови во поголемиот дел од Европа и Азија. Во Европа, јазовците се познати и по неколку вообичаени имиња како што се брок, паштета, сива и баусон.

Брзи факти: Евроазиски јазовец

  • Научно име:Мелеш Мелеш
  • Заедничко име (и): Евроазиски јазовец, европски јазовец, азиски јазовец. Во Европа: брока, паштета, сива и баусон
  • Основна животинска група: цицач
  • Големина: Долг 22-35 инчи
  • Тежина: Womenените тежат помеѓу 14,5-30 фунти, мажите се 20-36 фунти
  • Животниот век: 6 години
  • Исхрана: сештојад
  • Habивеалиште: Европа и Азија
  • Популација: Непознато ширум светот; Големината на површината варира
  • Статус на заштита: не е загрозен; се смета за загрозена во Албанија

опис

Евроазиските јазовци се моќно изградени цицачи кои имаат кратки, витко тело и кратки, густи нозе добро прилагодени за копање. Дното на нозете се голи и имаат силни канџи кои се изоструваат со остар крај издолжен за ископување. Тие имаат мали очи, мали уши и долга глава. Нивните черепи се тешки и издолжени и имаат овални бразистеи. Крзното им е сиво и имаат црни лица со бели ленти на горниот и страните на лицето и вратот.

Јазовците се движат во должина на телото од околу 22-35 инчи, со опашка што се протега на уште 4,5 до 20 инчи. Womenените тежат помеѓу 14,5-30 фунти, додека мажите тежат од 20 до 36 фунти.

факти

видови

Некогаш се сметаше дека е единствен вид, некои истражувачи ги поделија на подвидови кои се слични по изглед и однесување, но различни области.

  • Обичен јазовец (Мелеш мелес мелес)
  • Критски јазовец (Meles meles arcalus)
  • Транскавкаски јазовец (Meles meles canascens)
  • Јазовец Кизlyар (Мелеш мелес хептнери)
  • Пиринејски јазовец (Meles meles marianensis)
  • Норвешки јазовец (Meles meles milleri)
  • Јазовец на Родос (Meles meles rhodius)
  • Јазовец Фергана (Мелеш мелес северзови)

живеалиште

Европски јазовци се среќаваат низ британските острови, Европа и Скандинавија. Неговиот опсег се протега на запад до Волга. Западно од Волга, азиските јазовци се вообичаени. Тие често се изучуваат како група и оние во научниот печат едноставно како евроазиски јазовци.

Евроазиските јазовци претпочитаат дрвени предмети со расчистување или отворени пасишта со мали дрвени закрпи. Тие исто така се наоѓаат во различни умерени екосистеми, мешани и иглолисни шуми, пилинзи, приградски области и урбани паркови. Подвидовите се наоѓаат во планините, рамнините, па дури и во полупустините. Областите на подрачјето се разликуваат според достапноста на храната и затоа во моментов не се достапни сигурни проценки на населението.

Евроазиските јазовци се сештојади. Тие се опортунистички потрагачи кои консумираат овошје, ореви, кромид, клубени, желади и житарки, како и без'рбетници како тли, инсекти, полжави и полжави. Тие исто така јадат мали цицачи, како што се стаорци, слабини, шири, кртови, глувци и зајаци. Кога се присутни, тие исто така ќе се хранат со мали влекачи и водоземци, како што се жаби, змии, тројки и гуштери.

Јазовците исто така се хранат сами кога се вклучени во социјална група: евроазиските јазовци живеат во територијални, социјални колонии во мешан пол, секоја од нив има заедничко дупче. Theивотните се ноќни и поминуваат голем дел од денот часови скриени во своите села.

однесување

Евроазиските јазовци се социјални животни кои живеат во колонии од шест до 20 лица од повеќе мажи, жени и млади кои се размножуваат и не се размножуваат. Групите создаваат и се наоѓаат во мрежата на подземни тунели познати како населба или. Некои гарнитури се доволно големи за да соберат повеќе од десетина јазовци и тунели долги дури 1.000 стапки со бројни отвори на површината. Јазовците ги копаат своите гарнитури во добро исцедена почва што лесно се копа. Тунелите се наоѓаат на 2-6 метри под површината на земјата и јазовците често градат големи комори каде што можат да спијат или да се грижат за своите млади.

Кога копаат тунели, јазовците создаваат големи насипи надвор од влезот. Со поставување влезови на падините, јазовците можат да ги туркаат остатоците по ридот и да се оддалечат од отворот. Тие го прават истото кога нивниот комплет за чистење, материјал за постелнина и друг отпад се истурка и се оддалечува од отворот. Групите јазовци се познати како колонии и секоја колонија може да конструира и користи различни гарнитури на целата територија.

Сетовите што ги користат зависи од распределбата на ресурсите на храна во нивната област, како и од тоа дали е сезоната на размножување и дали се млади во селот што треба да се одгледуваат. Сетови или делови од камења за поплочување кои не ги користат јазовци понекогаш се окупирани од други животни, како што се лисици или зајаци.

Како мечки, јазовците доживуваат хибернација, за кое време тие се помалку активни, но нивната телесна температура не опаѓа бидејќи е целосно обновена за да се одмори. Кон крајот на летото, јазовците почнуваат да ја зголемуваат тежината што ќе им биде потребна за да ги снабдат во текот на периодот на хибернација.

репродукција

Евроазиските јазовци се полигини, што значи дека мажјаците се парат со повеќе жени, но женките се парат само со еден маж. Во социјалните групи, сепак, само доминантните машки и женски пријатели. Познато е дека доминантните жени убиваат млади од не-доминантни жени во социјалната група. Јазовците можат да се парат цела година, но најчесто кон крајот на зимата до пролетта и крајот на летото до рана есен. Понекогаш мажјаците ги прошируваат своите територии со преминување со дополнителна група жени. Гестацијата трае помеѓу 9 и 21 месец и леглата произведува 1-6 коцки истовремено; Fенките се плодни за време на бременоста, така што се чести породувања со повеќе татковства.

Младенчињата прво излегуваат од своите дупки по осум до 10 недели и се одвикнуваат од 2,5 месеци возраст. Тие се сексуално зрели околу една година, а нивниот животен век е обично шест години, иако најстариот познат див јазовец живеел до 14.

социјални

Закани

Европските јазовци немаат многу предатори или природни предатори. Во некои делови од нивниот опсег, волци, кучиња и рисови претставуваат закана. Во некои области, евроазиските јазовци живеат рамо до рамо со други предатори, како што се лисиците, без конфликти. Црвената листа на IUCN забележува дека со оглед на тоа што евроазиските јазовци се појавуваат во многу заштитени подрачја и има големи густини во антропогените живеалишта во поголемиот дел од нејзината област, многу е веројатно дека евроазискиот јазовец ќе се намали со потребната стапка за дури да се квалификува за списокот како Брз загрозени.

Тие се насочени кон лов на храна или се водат како штетници, а популацијата е намалена во некои урбани и приградски области. Иако проценките се неверодостојни, истражувачите веруваат дека вкупното население е зголемено во нивната област уште од 1980-тите. За време на средината на 90-тите години на минатиот век, Badgers понизок ризик/најмалку загриженост (LR/LC) беа класифицирани како резултат на зголемена инциденца на беснило и туберкулоза, иако тие болести значително се намалија.