Изглед, начин на живот и храна на гулабот-желка - NABU

Изглед, начин на живот и диета на желката

Како differубовната птица се разликува од другите наши гулаби, каде ја поминува зимата и како всушност bубовните птици желка? Дознајте повеќе за животот на нашата птица на годината 2020 година.

начин

Bубовните птици имаат карактеристичен, шарен пердув. - Фото: Росл Ронер

Пеењето на гулабот гулаб изгледа поделикатно, но подинотоно од оној на другите гулаби и лесно може да се разликува од другите повици на птици. Нејзиното давање на име, скоро пурпурно, длабоко „turrr-turrr-turrr“ пир е упорно и понекогаш се менува тонски. Како и неговите роднини, желката има кружна форма со мала глава. Со должина на телото од 25 до 28 сантиметри и распон на крилјата од 45 до 50 сантиметри, сепак, тој е помал и многу понежен. Нивните крилја се јасно различни: тенки и заострени, овозможуваат брз лет на долги растојанија.

Егзотична убавина

Годишната птица од 2020 година е најзабележителна по нејзиниот непогрешлив, шарен пердув, кој изгледа скоро егзотично. Loversубителите на птици лесно можат да ја препознаат желката по нејзината јасно зачекорена, темна опашка со бел крај. Черепот и надворешните горни крилја-покривки се сино-сиви, задниот дел и внатрешниот горен-крилен покривач, сепак, се обоени во 'рѓа-кафеава боја со црни перја. Страните на вратот на желката се украсени со црно-бело место во риги. Грлото и градите имаат бледо црвена боја. Јасно црвеникав прстен на очниот капак го опкружува окото, кој свети портокалово до црвено.

Додека мажите и жените тешко можат да се разликуваат визуелно, младите животни со нивните монохроматски, валкани кафеави и беж-сиви обоени наметки сè уште не се многу привлечни. Исто така, им недостасуваат карактеристичните точки на вратот и црвеникавата нијанса на пердувот на градите.

Tелки во областа на размножување

Помеѓу крајот на април и средината на мај, bубовните птици се враќаат во своите области за размножување и започнуваат додворување. Мажјаците и жените се обидуваат да се стават во вистинско светло со потенцијалниот партнер. Гулабот лета стрмно нагоре од издигната точка, потоа се лизга во лак кон заштитниот стол и импресионира со разновидниот пердув. Ако на партнерот му се допаѓа ова „воздушно шоу“, новиот пар гради плитко гнездо од гранчиња во грмушките. Двете loveубовни птици остануваат верни едни на други во текот на сезоната на размножување, што во Германија трае до крајот на август.

Додворувањето започнува за bубовните птици помеѓу крајот на април и средината на мај. - Фото: Ралф Тирфелдер

До јули, женката носи две јајца секој пат, а гулабите ретко се размножуваат по трет пат. Сезоната на размножување трае од 13 до 16 дена. По изведувањето, двајцата родители со грижа се грижат за младите пилиња во период од 18 до 23 дена. Bубовните птици не ја бранат сопствената територија, туку само непосредната локација на гнездото. Момчињата стануваат сексуално зрели на крајот од нивната прва година од животот.

Многу патишта водат на југ

Bубовните птици се единствените мигранти на далечина меѓу видовите гулаби во Централна Европа. Тие ја напуштаат Европа помеѓу крајот на јули и почетокот на октомври за да хибернираат јужно од Сахара. Како брзачите и свифите со црвена поддршка, кои мигрираат на долги растојанија, тие го поминуваат поголемиот дел од годината на воз и во африканско зимување.

Податоците за ingвонење сугерираат дека постојат три главни рути за миграција за европските bубовни птици. Повеќе од две третини од птиците кои се размножуваат во Франција, Германија и Велика Британија го следат западниот миграциски пат преку Гибралтар. Птици што се размножуваат од источна Централна Европа летаат централно над Италија и Малта или ја користат источната миграторна рута над Балканот.

Флаер за изведба

На есенската миграција, малите гулаби треба да се соочат со напорни фази на патување, па затоа прават паузи пред да го преминат Медитеранот, на пример. На африканска страна, тие сакаат да ја поминат ноќта во багремите, во близина на водата, пред да прелетаат до 700 километри нон-стоп над песочните пустини во текот на ноќта и до 60 километри на час. Bубовните птици не само што остануваат верни на нивната област за размножување, туку и очигледно се враќаат во нивните традиционални области за презимување. Ова го покажуваат птиците со предаватели во Франција, кои биле пронајдени во Гамбија.

За разлика од ноќната есенска миграција, гулабите летаат назад во областите за размножување во Европа во текот на денот на пролетта. Илјадници птици се собираат на важни места за одмор како што е делта Сенегал на западната рута за да создадат резерви за исцрпувачкиот лет дома.

Веганска храна

Дури и за време на сезоната на размножување, bубовните птици бараат храна во групи - особено на рабовите на полињата и во расчистувањата со отворено тло, а понекогаш и заедно со други видови гулаби. Тие се скоро исклучиво вегани и претпочитаат семиња од диви билки и дрвја, како што се бор и брест, кои ги pиркаат од земја.

Нашите годишни птици имаат вкус, меѓу другото, семе од детелина, птичји сјај, мелен чад, млеко и трева што земјоделците не ги сакаат на терен. Ова е причината зошто исхраната на гулабите се промени од 60-тите години на минатиот век. Пропорцијата на земјоделско семе сега сочинува повеќе од половина од диетата во големи делови од нивната област на дистрибуција, наместо 20 проценти како порано. Особено по сезоната на размножување, тие се повеќе јадат семки од сончоглед, семе од репка и семе од пченица.

Роднините на желката

Уличниот или градскиот гулаб се случува ширум светот во сите поголеми населени места. Потекнува од диви куќи гулаби или гулаби носители, кои се одгледувале од гулаб. - Фото: Матијас Шоф

Пред сто години турскиот гулаб беше познат само како птица размножување од Пацификот до Балканот. Оттогаш ја прошири својата област и сега се наоѓа во големи делови на Европа. - Фото: Матијас Шоф

Дрвениот гулаб е нашиот најголем и најчест природен вид гулаб. - Фото: Франк Дерер

Гулабот гулаб е единствениот германски гулаб што се размножува во вдлабнатини на дрвјата и се смета за птица лик на стари шуми - Фото: Крис Кант

Во светот има околу 300 видови гулаби од 42 родови, но мнозинството од нив потекнуваат од тропските предели. Во Германија само родот Колумба со три автохтони видови и родот стрептопелија со два автохтони видови, вклучувајќи ја и нашата годишна птица.

повеќе на оваа тема

Првично, bубовните птици биле дома во алувијалните шуми, на рабовите на шумите и на расчистувањата, кои денес сè повеќе недостасуваат. Гулабите се доволно флексибилни за да се преселат во други живеалишта, но тоа не е доволно: Населението значително се намали во последните децении. Повеќе

Нивните живеалишта се намалуваат, храната им се труе и легално и нелегално ги ловат на долг пат до зоната. Но, постојат начини да им помогнете на bубовните птици. Повеќе

Гулабот со гранка е веројатно најважниот симбол на меѓународното мировно движење. Bубовните птици играа голема улога во нашите животи како метафора за loversубовниците уште од зората на човештвото. Повеќе

Црн прстен, бело место, зелено место ... Нашите видови диви гулаби најдобро можат да се препознаат на вратот. Може да биде незгодно со уличните гулаби, кои потекнуваат од карпестиот гулаб, кога ќе се преминат дивите гулаби. Повеќе