На фазаните им се заканува недостаток на храна

Гурманите го фалат како крцкава печена дива птица. Многу пријатели птици сè уште сметаат дека станува збор за туѓ вид (неозоа), кој се зачувува само преку размножување и пуштање во дивината - тоа е преку помош на луѓе, иако бил населен во делови на Европа пред најмалку седум века. Шетачот во природа е среќен кога открил таква шарена птица со долга опашка кога ќе види петел. И меѓу ловците е многу ценета летачката игра.

недостаток

Фазанот, исто така познат во Германија како ловечки фазан, благороден фазан, прстенест фазан, бакар или обоен фазан, е еден од најмалку 187 видови од семејството на фазан или еребица (Phasianidae), што пак припаѓа на редот на галиформите со повеќе од 200 видови. Во рамките на овој редослед, фазаните спаѓаат во најголемата од трите групи: ќелав еребица со еребица, плаша, франколин и архетип на нашето домашно пиле, азиска пилешка банкива, која заедно со Тетреб има 18 видови како што се каперкали и црна тетреб и мисирка со два вида дава Познавањето на оваа класификација е корисно ако сакате да стигнете до дното на потеклото на „Phasianus colchicus“, ловечки фазан. Бидејќи има најмалку 33 подвидови или раси на него. Значи, сите фазани не се исти.

Добро хранет петел тежи еден и пол килограми

Ова е особено точно за прекрасните видови други родови како што се дијамантски фазан, златен фазан, сребрен фазан и крал фазан на азискиот континент, од каде потекнуваат сите фазани. Додека петлите од овие видови, кои се меѓу најубавите птици, станаа исклучително ретки во нивните оригинални домови, нивниот не многу близок роднина, фазанот или ловецот, успеа да стигне до Европа, Северна Америка, Хаваи, Јужна Австралија, Тасманија и Нов Зеланд луѓето доживеаја големо ширење. Првично го откриле Аргонаутите во потрагата по Златното руно, се вели. Грците го воведоа како украсна птица и дивеч од Блискиот исток. Оттаму стигна до северо-запад преку Римјаните. Во старите записи тој е наречен „крај на фазата“ - тоа е од Колхида на југо-источниот брег на Црното Море. Ова го поттикнало природниот научник Карл фон Лине (1707 до 1778) да му го даде латинското име Phasianus colchicus во неговиот зоолошки систем во 1758 година.

Подоцна орнитолозите пронајдоа додаток од трето име за различните форми на Phasianus colchicus, кои со текот на времето пораснале преку премини на човечката раса до 33 подвидови. Постојат три дела научни имиња за крстовите на кавкаски, персиски, таџикистански, туркменски, киргистански, монголски, кинески и јапонски потомци од видот Колхикус. Орнитолозите се сомневаат дали сè уште постои чисто-расна форма на оригиналниот Colchicus colchicus colchicus.

Меѓу многуте варијации, од кои некои се слични по боја, во Централна Европа особено преовладуваат три „бои“: бакарно-црвениот тип Колхикус, црвено-кафеавиот тип Торкватус со повеќе или помалку изразен бел прстен на вратот („Рингфасан“ ) и темносино-зелениот тип Тенеброс со меланистичка нијанса, што е слично на јапонскиот фазан или шилеровиот фазан. Со сите фазани, само петлите имаат богато структуриран пердув со темно зелена или синкаво-виолетова треперлива врата и глава. Црвените ленти за кожа кои се отечени за време на додворувањето („розите“) и малите пердуви уши, подигнати или распространети кога се возбудени, се дополнителни атрибути на петелот. Кокошката, од друга страна, е помалку забележлива со својот кафеав шарен пердув. Во лебарката и кокошката опашката (нафрли) често мери повеќе од половина од должината на телото, што во лебарката 90 сантиметри, во кокошката до 70 сантиметри. Добро хранет петел тежи еден и пол килограми.

Фазаните страдаат од предатори и недостаток на храна

Ако ја преживеале сезоната на есен на лов и зимски недостиг на храна, петните фазани ќе го свртат вниманието на кокошките кон себе од март наваму со повици за територијата и силно разбивање на крилјата. За разлика од еребицата, која е дружеубива во зима, но е моногамна за време на додворувања и сезони на размножување, машкиот фазан се обидува да задоволи неколку кокошки. Како „стоечка птица“, останува верна на својата територија во текот на целата година и често патролира на границите на нејзината територија. Тој не сака да лета, а потоа само на кратки растојанија. Колку хектари опфаќа неговото мало кралство, зависи од квалитетот на биотопот. Дали има доволно покритие со доволно грмушки, грмушки, трева и трска? Дали има многу лисја, семиња, црви, полжави и инсекти? Дали има вода и дали е можно да се прават бањи со прашина на песочни површини? Ако е така, петелот мами една или повеќе кокошки со широко чујни, рапави двосложни повици од средината на март. Држењето на телото, кое постојано се поставува со татнеж на крилјата додека телото е растегнато, не пропушта да има ефект врз конкурентите. Ако ваквите демонстрации на сила станат премалку, тоа може да доведе до духовна борба со петли.

Од крајот на април до средината на јуни, кокошките бараат скриено место за да го изгребат своето гнездо вдлабнатина на земјата во тревата, во житото или под грмушките и да подложат со некои стебленца. Само кога спојката е комплетна со осум до дванаесет зеленикаво-сиви или маслиново-кафени сјајни јајца, кокошката започнува да размножува. Од добра причина. Бидејќи околу 23 дена по почетокот на размножувањето, пилињата треба да ги распрснат лушпите од јајцата во исто време и, едвај суви, да ја следат добро камуфлирана нивната мајка како „бегајќи од гнездото“ во забележаната паѓачка облека. Иако младите се во можност да летаат во ограничена мерка само по десет до дванаесет дена и можат да треперат на гранките на дрвјата за ноќта да бидат безбедни од непријателите на земјата, кокошката ќе ги води добри два месеци. Бидејќи многу предатори имаат потомство и бараат храна во тоа време, пилињата се изложени на голем ризик се додека не се осамостојат наесен. Помалку од 20 проценти го доживуваат крајот на годината. Некои кокошки мораат да направат втор или трет обид за размножување затоа што нивните јајца се барани плен за трупови, ежи, јазовци, лисици, ракуни кучиња, ракуни, визон и дилеми.

Полошо од предаторите, недостатокот на соодветна храна влијае на фазаните. Во првите неколку дена по ведење, пилињата зависат од храна инсекти богата со протеини. И ова сè повеќе недостасува во главно расчистениот пејзаж со своите полиња кои биле хемиски третирани неколку пати. Ова исто така им отежнува на возрасните птици да се хранат соодветно. Освен вегетаријанска и животинска храна, за варење им требаат и мали камчиња или парчиња школка од лушпи од полжави.

Валидност на орнитолошки докажаниот принцип

Многу ловџии им помагаат на фазаните во нивните мали области на дивеч редовно хранејќи ги на заштитени места, особено во зима. Птиците имаат корист и од ленти со цвеќиња, жива ограда и дрвја. Птиците кои се одгледуваат во фазани и се ослободуваат на крајот на летото помагаат да се стабилизира порибувањето. Како и да е, опсегот на фазани во Германија се намалува од година во година. Во ловната година 1936/37 (од 1 април до 31 март), повеќе од еден милион петли од фазан, исплашени од кучиња и брзо бришејќи над главите на стрелците, биле ловени - пукање во „петел пеш“ или кокошка не се смета лов. Во ловната година 2007/08 имаше само 442.200 фазани, четири години подоцна 193.164 и во 2014/15 година скоро 114.000 фазани.

Повторно, ловците ја наведуваат правната заштита на птиците грабливки како причина за падот на бројот на фазани. Но, и тука важи орнитолошки докажаниот принцип: Не се предаторите кои ги контролираат своите жртви - нивниот број е повеќе зависен од количината на плен.

Повеќето фазани се застрелани во Северна Рајна-Вестфалија и Долна Саксонија. Но, германските бројки не се ништо во споредба со птиците стрелани секоја година во Велика Британија, Данска, Франција и Унгарија. Таму се одгледуваат во индустриски размер, се ослободуваат и се продаваат на лов. Истегнување од 500 до 1000 птици на ден не е невообичаено. Бројот на фазани ослободени во Англија го дава Кралското друштво за заштита на птиците (РСПБ) во интервју кое главниот уредник Норберт Шафер го спроведе за магазинот „Дер Фалке“ како 42 милиони, а оној за одгледување жени 2,3 Милиони. За да не се загрози мултимилионскиот бизнис со меѓународно патувачки ловци, одгледувачите и ловџиите во „земјите од фазан“ се потпираат на постојаната потрага по предатори.