Набу - локација за мали животни - локална група НАБУ Винсен (Лухе)
Гуштер од песок (Лакерта Агилис)
Семејство: вистински гуштери
Песочниот гуштер е поголем од двата автохтони видови гуштер. Кај нас станува долг од 23 до 24 сантиметри. Главата и торзото заедно изнесуваат скоро 10 сантиметри, а опашката 14 сантиметри. Во споредба со шумскиот гуштер, гуштерот од песок е значително посилен и невешт во градежништвото. Боењето и цртежот се многу различни во зависност од возраста, полот и сезоната и може значително да се разликуваат од описот подолу.
Енките обично имаат кафеаво-основна боја, на горната страна и на крилјата со светли и темни елементи за цртање. Особено се забележуваат големи црни дамки со бело „јадро“. Кај мажите, страните и долната страна се повеќе или помалку зелени во боја, особено за време на сезоната на парење. Премногу често имаат црни дамки со бели јами. Младите животни имаат незабележлива кафеава или зеленикава боја со многу црни и бели дамки.
Гуштери од песок се наоѓаат во Централна Европа и далеку во Азија. Тие честопати населуваат живеалишта создадени од луѓе, како што се насипи на патишта и железници, каменоломи и јами од чакал. Но, тие исто така живеат на суви рабови на шумите и области на хедер. Важно е да се менува помеѓу отворените, песочни области и погустата вегетација.
Населението на гуштер од песок се намали на многу места поради уништување на мали структури во пределот, рекултивирање на таканаречената пустелија, интензивно земјоделство и фрагментација на живеалиштата по сообраќајните патишта. Затоа е наведен како загрозен вид во Црвениот список на Долна Саксонија.
Храната на гуштерите од песок се состои главно од инсекти и нивни ларви. Меѓу другото, се јадат бубачки, скакулци, цикади, бубачки и пеперутки.
Природни непријатели се разни видови птици, куна, лисици, приврзаници и мазни змии. Негативно влијание на бездомните мачки врз популациите на гуштери сè уште не е докажано, но кај (напуштените) фазани.
Штом гуштерите од песок имаат акумулирано доволно резерви на енергија на крајот на летото, тие се повлекуваат во своите скривалишта за да презимуваат, прво возрасните животни, подоцна младите. Од почетокот на март, младите животни и мажјаците се повторно активни, а женките следат неколку недели подоцна. Сезоната на парење се протега од околу крајот на април до крајот на јуни. Од средината на мај до крајот на јули, женката положува од 5 до над 10 јајца, кои ги закопа во песок. Младиот отвор по околу 2 месеци со должина од 5 до 6 сантиметри. Тие достигнуваат сексуална зрелост по околу 2 години.
Д. Вестфал, ноември 2020 година
Езерце трит (Lissotriton vulgaris)
Семејство: вистински саламандери
Тритот на езерцето е далечински сличен на гуштер, но со само нешто повеќе од 10 сантиметри максимална вкупна должина, тој останува значително помал. Неговите четири прилично кратки нозе се причината зошто е далеку помалку подвижен на копно отколку, да речеме, скокачка жаба. Во водата, од друга страна, тројките се многу вешти пливачи со опашки компресирани настрана. Кожата на мажјаците е сива до темно кафеава одозгора и има големи тркалезни црни дамки. Енките обично се со посветла кафеава до жолта боја на окер и имаат далеку помалку изразени точки. Долната страна е со посветла боја кај двата пола, белузлава на страните и портокалова до црвена во средината на стомакот. Кај мажот, големите црни точки продолжуваат и на страната на стомакот. Кога тројките се во вода за време на мрестење, мажјаците формираат висок, брановиден гребен на кожата што минува континуирано од задниот дел на главата до врвот на опашката. Кога ќе ја напуштат водата по сезоната на мрестење, гребенот се повлекува, бојата станува досадна, а кожата е сува и ситнозрнеста.
Тритните езерца се вообичаени во скоро цела Европа, но тие претрпеа значителни загуби на населението во последните децении како резултат на постојаното уништување на нивните земјишни и водни живеалишта. Како и да е, можете да ги најдете далеку почесто во нашите мали води без риби, отколку во сите други видови трити. Општо, тие претпочитаат полуотворени пејзажи во кои мрестите води и соодветните живеалишта на земјиштето се во непосредна близина. Видовите не избегнуваат ниту затворени шумски области.
Тритот на езерцето (сè уште) е наведен како не загрозен во Црвената листа на Долна Саксонија.
Тритуните од езерцето се хранат со храна од животинско потекло и како ларви и како возрасни. Овие се претежно мали ракови, инсекти и нивните ларви, црви и мрест на други водоземци.
Од друга страна, ритчињата и нивните ларви на езерцето ги јадат разни риби и птици, ларви на вилински коњчиња, жолти бубачки и разни други животински видови.
Триуните на езерцето често ги посетуваат своите мрести многу рано во годината, понекогаш веќе во февруари. По комплицираниот ритуал на додворување, женките постепено положуваат до 300 јајца, кои обично се лепат на водни растенија и внимателно се завиткуваат во лисјата. Ларвите што се изведуваат од јајцата имаат надворешни жабри. Наскоро личат на возрасни животни. По околу три месеци со должина од околу 4 сантиметри, жабрите се повлекуваат, а младите тројки преминуваат во руралниот живот. По две до три години, тие самите стануваат сексуално зрели.
Тритуните од езерцето можат да живеат над дваесет години. Со оглед на големиот број на нивни природни непријатели и заканата што ја носи човечката активност, просечниот животен век веројатно ќе биде значително пократок од една година.
