Сискинска песна, изглед и храна на птичјиот песни

Сискин: Зошто пргавиот зимски посетител е толку популарен

20 февруари 2020 година, 14:22 часот | ом, т-онлајн, рон

храна

Мал, но висок: Малата, жива сискин припаѓа на семејството на сипкави (Fringillidae) и подфамилија златномурка (Carduelinae). (Извор: Томи Свенсон/Getty Images)

  • подели
  • Закачување
  • Печатење на твит
  • За пошта
  • редакција

Таа е една од најмалите птици со сипка во Европа: сискин. Но, таа ја надополнува својата мала големина со карактеристично пеење и шарено перје - барем што се однесува до мажот.

преглед

Сискин (Carduelis spinus) е дома низ цела Европа, со исклучок на Исланд и северна Скандинавија. Своето име го должи на фактот дека претпочита да се храни со семе од дрвја од алдер и бреза.

Одличните алпинисти често висат наопаку на своите гранки за да грицкаат семе. Инсектите играат помала улога како храна отколку другите видови на трепки. Но, кога се одгледуваат млади, тие се важен извор на исхрана.

Популарни родни видови птици
Фото-серија со 17 слики

Во зима, сискин може да се види на места каде се хранат. Како јадење жито, претпочита зрна како диви семиња.

Изглед: Мал, лесен и богат со контраст

Со должина на телото од околу дванаесет сантиметри, сискин е малку помал од домашен врабец. Како и да е, тој доаѓа до распон на крилјата од околу 20 до 23 сантиметри. Неговата тежина е во просек од околу 12 до 18 грама.

Особено мажјаците се издвојуваат со црна, жолта и зелена боја пердув, што е крајно контрастно. Црното чело е карактеристично за птицата. Остатокот од главата е жолт, со исклучок на зеленикавите образи и црната брада.

Sенките Сискинс се помалку видливи

Млада женска сискин: има помалку жолти пердуви и генерално е помалку видлива. (Извор: слики од blickwinkel/imago)

Theенките, пак, се малку понедескриптирани. Тие имаат зелено-сив пердув и светло сив стомак. Крилјата на женките исто така треперуваат жолто-зелена боја.

Во споредба со другите финиши, сискините имаат прилично долг и тесен клун, што ги прави идеални за избор на фини семиња од конуси од алдер и слично.

Пеење: Само мажјаците пеат

Во сискин пее само мажјакот. Неговото пеење звучи чврчорење, шепирање или крцкање и се изведува и од врвовите на дрвјата и во лет. На крајот од неговото пеење, звуците се протегаат и се назални. Тие донекаде потсетуваат на звуците што се добиваат од здив.

„Di- didl- didl- dä“ - ова или барем нешто слично може да се искористи за да се опише пеењето на Сискин. Може да се слушнат и „Теретрет“ и „ди диех“. Неговото пеење е популарно преведено како „козјо месо е тврдо“.

Habивеалиште и однесување

Сискинот најчесто се наоѓа во градините, парковите или на отворени пејзажи. Обично може да се види тука во периодот од октомври до април. Во нискиот планински венец и алпскиот регион, сепак, може да се открие цела година.

Тој е таканаречен делумен мигрант кој во есенските месеци се сели во Централна Европа или уште појужно.

Сискин често се здружува со златни мешунки во мешани чевли. Може да се забележи дека роевите одеднаш летаат нагоре и потоа паѓаат во истото или соседно дрво.

  • Еве звучно:Квиз - каква птица е тоа?
  • Кој пее во кое време?:Овие птици ќе ве будат секој ден
  • Акциите се намалија нагло:Tелката е птица на 2020 година

Репродукција и размножување

Сискин започнува да се изведува околу април, но понекогаш дури и кон крајот на зимата. Гнездото е претежно скриено во горните густи гранки на четинари како смреки. Откако женката ги загревала јајцата дванаесет до 14 дена, пилињата се изведуваат. Двајцата родители се грижат за потомството додека не лета.