Хут лебед - детална верзија - знаење за работилница за медиуми; Медиумска работилница 2006-2017 година

медиуми

Со својата величествена форма, немиот лебед е еден од најубавите и најблескавите видови птици во нашите води.

Во античко време, лебедите се сметале за свети, бидејќи се верувало дека боговите ги копирале снажните крилја од овие птици.

Немиот лебед првично бил пронајден во северна Централна Европа, јужна Скандинавија, Балтичките држави и Црното Море. Во Азија, нејзината појава се движи од Мала Азија до северна Кина.

Неговата дистрибуција е значително проширена со изложеноста, особено во Европа, уште од 16 век.

Денес може да се најде на многу езерца, езера и реки во Централна Европа. Исто така, постојат натурализации на немиот лебед во Северна Америка.

Денес веќе не е можно да се прави разлика помеѓу вистински диви птици и потомци на напуштени лебеди, особено затоа што денес има и многу диви потомци на распоредени паркови лебеди.

Со тежина до 20 кг и распон на крилјата повеќе од два метра, немите лебеди се меѓу најтешките и најголемите птици што можат да летаат.

Елегантните бели птици на езерата во нашите паркови и градови лесно се препознаваат по светлиот портокалов клун и испакнатината налик на грпка на дното на клунот.

Оваа грпка го должи и своето име. Кај мажите е значително поголем отколку кај женките. Во пролет, за време на сезоната на парење, тоа дури и се зголемува во големина.

Освен големината на оваа грпка со клунови, нема видливи разлики помеѓу женката и мажот.

Само со почетокот на сексуалната зрелост клунот ја менува бојата во типична портокало-црвена, а пердувот ја добива својата брилијантна бела боја, додека вратот често има беж до жолтеникава боја.

Од друга страна, младите неми лебеди имаат првично сиво-кафеава боја.

На нивните сиво-црни до телесни нозе има мрежести стапала за лебедите да можат брзо и вешто да се движат по водата.

На немите лебеди често им се криви вратот во форма на S, но тоа не е дефинитивна карактеристика од другите видови лебеди.

Возрасните неми лебеди носат снежно-бело, густо и кадифено перје, составено од 20.000 до 30.000 пердуви.

Така што пердувите не го изгубат ефектот на отфрлање на вода, тие се измазнуваат неколку пати на ден.

Немиот лебед внимателно ги скинува своите пердуви со клунот за да ги одржи рамномерно слоевите на телото.

Притоа, тој ја дистрибуира мрсната секреција што Зелена жлезда се произведува рамномерно во текот на целиот нејзин пердув. Така, останува водоотпорен и податлив.

Немите лебеди се првенствено вегетаријански. Тие примаат храна од животинско потекло со храна од зеленчук.

Тие бараат храна преку ден, а исто така и во текот на ноќта и извлекуваат банкарски растенија и трева или се хранат со пловечки водни растенија што ги извлекуваат од водата со гушкање.

Немиот лебед достигнува сексуална зрелост околу тригодишна возраст.

Лебедите се моногамни животни кои остануваат верни еден на друг цел живот. Паровите кои се најдоа едни со други остануваат заедно цел живот.

По губењето на партнерот, преживеаниот нем лебед обично останува сам.

На Сезона на парење немите лебеди обично започнуваат во март, но не подоцна од април.

Тоа е посебна карактеристика на лебедите што мажите и жените се додворуваат заедно пред да се парат.

За тоа време, можете да ги слушнете повиците на кратки труби на инаку прилично тивки лебеди, а исто така и 'рчењето, подсвиркувачки звуци.

За време на сезоната на додворувања, паровите на лебеди често пливаат близу еден до друг.

Тие се галат едни со други и си го завиткуваат вратот едни на други.

Тие, исто така, покажуваат прекрасни синхрони фигури на водата и изведуваат елегантни движења со вратот.

На вистинското парење и претходи голем број на однесувања како што е вртење на главата, спуштање на клунот, глумење чистење, преправање капење и потопување клун.

Оваа игра за додворување може да трае сè додека женката не се израмни како покана за парење и го спушти своето тело длабоко во водата со испружен врат.

Вистинското спарување трае само неколку секунди.

Мажјакот со клунот држи врз пердувот на вратот на женката и го турка под вода.

Тогаш и двете птици стојат од градите до градите со моќни удари на веслото и исто така ги истегнуваат клуновите нагоре.

По парењето, немите лебеди пливаат од дојка до дојка и прифаќаат позиција на нежност.

Немите лебеди ги градат своите гнезда во трска или на брегот. Тие користат различни растителни материјали и свои за да ги градат своите гнезда.

Несењето на обично пет и седум сивкави јајца, кои имаат сино-зелена нијанса, обично се случува во втората половина на април.

Во текот на следните неколку недели, женката ги инкубира јајцата, додека мажот чува и жестоко ја брани областа за размножување.

Извлечените младенчиња имаат сив, екстремно густ пердув и се грижат од двајцата родители.

Тие бегаат од гнездото и ги следат своите родители во вода кратко време по изведувањето.

Нив ги водат родителите, но од самиот почеток се хранат самостојно. По 18-тата недела, младите лебеди можат да летаат.

Немите лебеди можат да живеат и до 40 години во заробеништво. Меѓутоа, во слободата, нивниот животен век е значително помал.

Немите лебеди се многу интелигентни и душевни животни.

Тие често бараат да бидат блиски со луѓето, но не сакаат да бидат вознемирени од нив, особено за време на сезоната на размножување.

Ако лебедот се чувствува загрозен или е во опасност, едно лице исто така може да се појави во неволја ако, на пример, дојде премногу близу до гнездото.

Бидејќи немите лебеди имаат голема сила и исто така можат да им нанесат значителни повреди на луѓето со своите крилја.