Куриозитети на Карпатиската мечка зошто патува над 100 километри секој ден и како

Логирај Се

Креирај сметка

Обновување на лозинка

Брашов

Ловџиите велат дека во Романија има 6.000 карпатиски мечки, но не се знае точно колкав е нивниот број. На пример, здруженијата за заштита на животни тврдат дека има 3.500 такви животни. И покрај тоа, студиите покажуваат дека повеќето мечки во Европа живеат во нашата земја.

Кафеавата мечка е широко распространета низ целиот свет. Големи популации на мечки се наоѓаат во Америка и Канада. Сепак, повеќето се во Русија, каде се проценува дека живеат над 100.000. Ако ја исклучиме Русија, Романија е европска земја со најмногу мечки, иако нивниот точен број е голем спор меѓу ловџиите и здруженијата што ја штитат мечката. Иако е вид заштитен со закон, во Романија годишно се ловат над 400 мечки. Се проценува дека сега во Европа има 14.000 кафени мечки.

„Никој не го знае точниот број на мечки во Романија. Сепак, докажано е дека повеќето мечки во Европа живеат во нашата земја. Властите велат дека сè уште имаме 6.000 мечки, но јас имам големи резерви. Се најавува поголема бројка така што квотата за жетва (број на мечки што можат да се ловат) е поголема. Иако Романија ја посеа Конвенцијата во Берн, а мечката е заштитена со закон, тоа кај нас не се почитува. Здруженијата кои сакаат да ги заштитат велат дека останале само 3.500 мечки. Точна бројка не може да се знае затоа што немавме непристрасно сметање направено од експерти од странство. Како и да е, многу е тешко да се избројат. Мечките се слични едни на други, сите имаат кратки опашки и се знае дека патуваат десетици километри за една ноќ. Денес можете да го сметате на едно место, а утре може да го сметате на друго место. Невозможно е да се разликуваат “, рече Кристина Лапис, управител на резерватот мечка од Зирнешти, најголемиот во Европа.

Мечката се пресели во планините

Во 19 век, мечките можеле да се видат во Романија, дури и во рамничарските области, па дури и во делтата на Дунав. Сепак, мечките биле истребени од низините за да не го попречуваат развојот на земјоделството. Денес кафеавата мечка претпочита да живее во повеќе планински области долж ланецот Карпати. Познато е дека претпочита повеќе изолирани области. Во последно време, мечките го сменија вкусот и не се плашат да излезат од шумата. На пример, во Брашов, во населбата Расиџау, тие станаа еден вид повремени станари. Често може да се видат во контејнери кои бараат храна. Тие беа наречени мечки за ѓубре. Иако ловџиите им носат храна во шумата, мечките не се откажуваат од навиката да одат надолу во соседството. Брашов е една од окрузите со најмногу мечки во Романија, голема популација на мечки има и во Харгита и планинската област на Молдавија. Континуираното намалување на бројот на мечки го дава и уништувањето на живеалиштето.

„Мечката се смета за ранлив вид во Романија. Ранливоста на видовите во моментов се генерира со уништување на природното живеалиште. Во округот Брашов, од централизираните податоци во ловната сезона 2014-2015, има уште околу 1.000 кафени мечки “, рече Мирела Моиш од Здружението за заштита на животната средина во Брашов.

карпатиската

Куриозитети на кафеавата мечка

Мечката сака да се движи. Може да помине 150 километри за еден ден. Иако е познато како жестоко животно, по дефиниција не е предатор. Тој напаѓа само ако се чувствува загрозено или повредено.

Мечката може да достигне импресивни димензии при зрелоста. Може да тежи до 2,5 метри и да тежи до 600 килограми. Livesивее во слобода до 35 години, но е подолг, ако биде заробен и може да достигне 50 години. Мечката не гледа многу добро и многу се потпира на слухот и мирисот. Може да се искачува на дрвја и претпочита да се тркала во наклонети области. Тој има двајца познати непријатели: човек и волк. Тоа е осамено животно кое не живее во глутница.

Мечката достигнува сексуална зрелост на четири години, а бременоста на жените е 7-8 месеци. Се вели дека женска мечка може да роди едно до две или дури три пилиња истовремено. Спротивно на големината на мечката, при раѓање пилињата се многу мали. Тие се родени слепи, а нивниот вид се развива подоцна. За разлика од другите видови, мечките многу се грижат за своите млади и тие остануваат со своите мајки до две години.

карпатиската

Мечките не презимуваат цела зима

Сите тие научија дека мечката се повлекува во зима до дувлото, каде хибернира и само во пролетта ја вади главата надвор. Ова веќе не е случај. Ловците сега се хранат со мечки во шумата и научиле да одат надвор во зима за да јадат. Тоа го докажуваат и мечките во резерватот Зирнешти. „Мечката не хибернира цела зима ако има храна. И излегуваме на резервацијата еднаш на секои неколку дена во зима, одиме и гледаме дали се хранат. Потоа се повлекуваат во дувлото и повторно се враќаат за неколку дена “, рече Кристијан Лапис.

Мечката, lубител на слатки и пиво

Мечката е позната како похотно животно што јаде скоро сè. Во шумата се храни со жар, желади, костени, бобинки, но и инсекти, полжави, риби или птици. Сака и слатки, што е веќе докажано. Ловците честопати носат слатки мечки во шумата и тие се вистинско уживање. Во Романија имало и многу мечки кои биле чувани во заробеништво, кои се хранеле како луѓе. Така беше откриено дека мечката многу сака пиво.