Податоци за ракун - GWN - Друштво за екологија на дивиот свет и зачувување на природата д

Големина: должина на главата-торзото, вклучувајќи опашка: приближно 70 до 85 см, должина на опашката: приближно 20 до 25 см, должина на задното стапало: приближно 8 до 11 см (од „The Raccoon“ Hohmann/Bartussek).

друштво

Во дивината, ракуните ретко живеат до повеќе од десет години, но далеку повеќе во заробеништво (рекордни 22 години)

Многу добри ментални способности, одлична меморија. Чувството на допир на предните шепи е исклучително добро развиено од сите сетила и овозможува тактилно пребарување храна. Сетилата за лице се исто така добро развиени, особено сетилото за мирис и слух, горната граница на слухот е 85 kHz.

Претставување на пропорциите на телото според интензитетот на перцепција на површината на кожата во мозокот.

Тежини на возрасни животни: Мажјаците обично се малку потешки од женките, дивите ракуни достигнуваат тежина од 5 до 10 кг. Сепак, екстремните вредности над 20 кг станаа познати од Канада.

Зголемување на телесната тежина на младите ракуни од раѓање до 7 месечна возраст.

Во споредба маската за ракун

Контрастниот образец на крзно (маска за лице, но и завиткана опашка) се користи за говорот на телото. Но, не само што ракунот покажува цртеж на лицето со голем контраст.

Формула на черепот и забот

Печатење на шепа во споредба со јазовец

Во споредба, отпечатоци на предните шепи на јазовец и ракун. Обрнете внимание на радијалното распоредување на прстите во ракунот и повеќе паралелното порамнување во јазовецот.

Типични чекања на ракунот

Изречена сештојад. Една третина од диетата е од растително потекло, претежно семе и овошје. Третина од диетата е без'рбетници, главно инсекти и црви. Третина од диетата е 'рбетници, претежно водоземци и риби. Спектарот на храна е предмет на големи сезонски флуктуации. Во пролетта преовладува храна од животинско потекло. Храната од зеленчук преовладува во лето и есен. Во зима кога има снег, ракуните честопати можат да постат со недели.

Според Луц, В. (1981): Студии за прехранбената биологија на локусот Прокуон локус (Лине 1758) и можното влијание врз другите животински видови во неговото живеалиште. Дисертацискиот универзитет во Хајделберг, 238 С, се смени

Области на пасење и густина на население

Области за пасење
во шумските области на Европа (Солинг): 600 ха до 1700 ха
во пошумени области на Америка: 50 ха до 600 ха
во урбани средини: 1 ха до 10 ха
Густини на население
во Европа (Солинг): 1 до 2 животни на 100 ха
во Америка во просек од 7 до 20 животни на 100 хектари
во урбани средини: 50 до 150 животни на 100 ха

Главно време на парење: февруари
Времетраење на периодот на зачнување: 3 до 4 дена
Годишен легло, но 2 можни периоди на зачнување годишно
Период на бременост: 63-65 дена (54-70) Главно породување: април
Поради вториот циклус, доцните раѓања се можни до август
Број на момчиња: претежно од 2 до 4
Тежина на раѓање: 65 до 75гр
Вкупна должина на телото при раѓање: 95мм
Новороденчињата се веќе влакнести, но без заби.
Број на цицки: 1 дојка, 1 стомак и 1 пар препони
Одгледувано само од браната
Млечните заби се појавуваат со секачи и кучиња во 4-та недела (телесна тежина: прибл. 300 g)
Млечните заби завршуваат во 9-та недела
Напуштање на пештерата кон крајот на 2-ри месец (телесна тежина: прибл. 1000гр)
Последниот постојан молар се појавува кон крајот на 3-ти или почетокот на 4-ти месец.
Цицање до 16-та недела од животот
Одвикнување од 3-ти месец (телесна тежина: претежно над 1500гр)
Семејното здружение останува заедно барем до есен
Овците често се размножуваат во првата година, а машките често само во втората година

Водење и одгледување

Дистрибутивни области во Европа
Дистрибуција на ракун во Европа (главно по придонес во лов и истражување на дивеч - том 26 [2002], напишан на германски со резиме на англиски јазик).
ЛегендаПортокалови закрпи: Груба претпоставка за области каде што постои стабилно утврдено јадро население од најмалку 30 години (близу до местата за ослободување од 50 - 70 години). Населението може да достигне просечна густина од приближ. до 10 лица на 100 ха во шумски подрачја и до приближно. 100 лица на 100 ха во урбаните средини. Забележете мало население во Северо-источна Франција (детали за Германија).
Yellowолта област: Нема достапна единствена евиденција, но можни области каде што ракуните може да се појавуваат редовно и да се размножуваат.
Браун поени: Достапни се единечни записи, освен за евиденција близу до утврдените популации, веројатно дека не постојат диви популации со репродукција, некои точки се однесуваат на избегани животни од заградите.