Светски ден на лавот Десет силни факти - извештаи за патувања, совети за патувања; Извештаи за списание за патувања

Денес 10 август е меѓународен светски ден на лавот. Водечка компанија за еко-сафари и организација за заштита на животната средина Дивина Сафарис прославете го денот со највозбудливите факти за елегантната голема мачка, од социјално однесување до сложена комуникација до преживување во пустината.

лавот

  1. Социјални мачки: Лавовите живеат во заедница

За разлика од нивните роднини, лавовите обично живеат во поголеми пакувања. Постои јасна распределба на улогите и хиерархијата. Theенките се одговорни за ловот, мажјаците ја бранат територијата. На машките големи мачки им е дозволено прво да го користат пленот, проследен со лавиците и, на крајот, потомството.

  1. Добро рикаше лав: Комплексна комуникација на растојание до осум километри

Лавовите имаат едно од најсложените комуникациски однесувања на секоја мачка. Тие комуницираат со рикање, ржење, грчење, стенкање, мјаукање, чистење, потпевнување, дишење и ципање. Сепак, татнежот останува нивниот најмоќен инструмент и се слуша на оддалеченост од осум километри. Тие изразуваат територијална сопственост, заплашуваат ривали, наоѓаат други членови на пакетот и ја зајакнуваат социјалната кохезија.

  1. Ладење на надморска височина: лавовите се искачуваат на дрвјата

Дали пленот наоѓа заштита од ловците на дрвјата? Мислевте погрешно, бидејќи и лавовите се искачуваат високо. Притоа, тие главно бараат сенка во крошна на лисјата и се ладат со ладен ветер. Ова може да се види, на пример, во Националниот парк Кафуе во Замбија и Националниот парк Акагера во Руанда, каде што работи Сафарис во дивината.

  1. Тешки тегови: Лавовите тежат во просек 180 килограми

Лавовите се најголемите диви мачки во Африка и втор по големина вид мачки во светот по тигарот. Возрасните животни тежат во просек 180 килограми за мажи и 130 килограми за жени. Најтешкиот лав со датум до денес тежеше 375 килограми.

  1. Мени на кралеви: од 25 килограми месо до инсекти

Менито Ловен е многу разновидно. Во зависност од достапната храна, тие голтаат до 15 проценти од нивната телесна тежина. Тие претпочитаат да ловат антилопи и биволи, но и мали слонови и жирафи. Птиците и инсектите доаѓаат и кога владее голем глад.

  1. На мрзлива кожа: Лавовите спијат до 20 часа на ден

Лавовите спијат до 20 часа на ден. Тие не бараат скривници затоа што возрасните животни немаат природни непријатели - освен нивните сопствени специфики. Тие се особено активни помеѓу самрак и зори, кога е најкул. Како месојади, тие трошат многу калории по оброк.

  1. Сè зависи од косата: оставаат впечаток темните гриви

Машките лавови лесно се забележуваат поради нивната карактеристична грива. Впечатливата коса ги заплашува ривалите и остава впечаток кај дамите. Femaleенските лавови особено ги привлекува темната грива. Бојата, исто така, дава информации за возраста на лавот - колку е потемно, толку е постаро животното.

  1. Дива маскирна: лавчиња и печат на леопард

Темни крзнени крзно што личат на леопард се појавуваат кај лавчиња. Ова овозможува подобро маскирање во раните месеци, но по кратко време повторно исчезнува.

  1. Уметник за преживување: Пустинските лавови во Намибија им пркосат на неповолни услови

Лавовите добро се прилагодуваат и се наоѓаат во широк спектар на живеалишта, без разлика дали се во претпочитаната савана, како и во суви шуми и пустини. Пустинските лавови се прилагодени на нивната околина на уникатен начин. На пример, тие ловат во текот на денот и поминуваат долги растојанија во потрага по плен. Тие главно се хранат со помали животни како што се антилопи, глувци и птици и можат да сторат без вода до две недели.

  1. Заштита од лав: Кралот на животните е во опасност

Во изминатите 25 години, глобалната популација на лавови е преполовена. Од 40 000 во 1994 година сега има само 20 000 животни. Заедно со други партнери, Wilderness Safaris ја основаше коалицијата Lionscape. Таа му помага на Фондот за обновување на лавовите (LRF Fund) да ја постигне својата визија за двојно зголемување на бројот на лавови во Африка до 2050 година. Лавовите се таканаречен вид чадор - ако лавовите се заштитени, ова исто така го зачувува живеалиштето околу нив.