Написи за слонови и мамути - Енциклопедија на животот
Elephantidae
Слонови (германски)
На Слонови (Elephantidae) (старогрчки ἐλέφαντ- eléphant-, племе на ἐλέφᾱς eléphās „Слон“) формираат семејство на животни од пробосцис. Ова семејство ги вклучува сите претставници на животните од пробосцис кои се уште живи.

Слоновите се најголемите копнени животни кои сè уште се живи. Покрај пробосцисот, двата душека на горната вилица и хоризонталната промена на забите се значајни карактеристики на возрасни животни. Во зависност од видот, слонот може просечно од 2 до 6,6 тони телесна тежина и висина на рамото од 2,1 до 3,7 м. [1] [2] Најголемиот научно измерен примерок, животно од Ангола, имало висина на рамото од 4 m и тежело околу 10 тони. [3] [4] [Белешка 1] Најстариот слон живеел во зоолошката градина во Тајпеј и имал 86 години. [5] [6] Периодот на бременост е од 20 до 22 месеци, најдолг од сите копнени цицачи. Теле има тежина до 100 килограми при раѓање.
Содржина
- 1 систем
- 2 шири
- 3 анатомија
- 3.1 Изградба
- 3.2 Забнување и промена на забите
- 3.3 пробосцис
- 3,4 мозок
- 4 цитологија
- 5 Диета и варење
- 6 природни непријатели
- 7 однесување
- 8 племенска историја на слонови
- 9 човек и слон
- 9.1 Слоновите во историјата на човештвото
- 9.2 Модерно време
- 9.3 Конфликти меѓу човек и слон
- 9.4 Слоновите во симболиката и митологијата
- 9.5 Во уметноста и стрипот
- 10 Видете исто така
- 11 литература
- 12 веб-врски
- 13 индивидуални препораки
- 14 белешки
Систематика
Само три видови животни на трупот живеат денес, сите припаѓаат на вистинските слонови. Овие се:
- родот Loxodonta
- Африкански слон (Loxodonta africana)
- Шумски слон (Loxodonta циклотис)
- родот Елефи
- Азиски слон (Elephas maximus)
Малцинство истражувачи на слонови и криптозоолози го имаат пигмејскиот слон (Loxodonta pumilio) предложено како тип; сепак, ова не е прифатено во професионалниот свет. Покрај големиот шумски слон, се вели дека е помал вид во тропската дождовна шума (Габон, Конго, Камерун). Генетските студии на различни примероци во регионот на Централна Африка, исто така, не открија докази за видот на четвртиот слон. [7]
Единствениот познат хибрид помеѓу азиски слон од крава и африкански бик е роден во 1978 година во зоолошката градина во Честер. Тоа беше телето бик „Моти“. Почина две недели откако се роди. [8-ми]
Меѓу животните кои сè уште се живи и денес, манатите се најблиски роднини на слоновите.
дистрибуција
Областа на дистрибуција на азискиот слон порано се протегала во јужна Азија континуирано од Сирија до големи делови на Кина. Денес сè уште може да се најде пред и задната Индија, Шри Ланка и некои од големите острови на Сунда.
Африканскиот слон (= степски слон) порано живеел на целиот африкански континент, денес најсеверната граница на нејзиниот опсег е на југот на Судан. Денес се јавува во четири одделни популации: во саваните на источна и јужна Африка, во Западна Африка, во северен Намиб (југозападна Африка) и во тропска прашума во централна Африка. Во јужна Африка главно се наоѓа во националните паркови.
Шумскиот слон живее во дождовните шуми на Западна Африка, вклучувајќи ги Камерун, Демократска Република Конго и Централноафриканската Република.
Сите слонови кои се уште живи денес се загрозени во нивната популација, бидејќи нивното живеалиште постојано се намалува и до неодамна ги ловеа нивните раски направени од вреден слонова коска.
На почетокот на 20 век се вели дека во Африка имало неколку милиони слонови. Според податоците од Центарот за истражување на дивиот свет во Кенија во Цаво-исток, населението се намалило од 1,2 милиони во 1981 година на околу 0,6 милиони во 1997 година. [9] Според грубите проценки на Светската унија за зачувување IUCN, во 2012 година имало меѓу 423 000 и 660 000 африкански слонови. Според WWF, се вели дека населението на азискиот слон се намалило од околу 160.000 животни во средината на 20 век на 34.000 на 53.700 во 1990 година на околу 25.600 на 32.750 (плус околу 15.000 животни во заробеништво) во 2006 година. [11]
анатомија
анатомија
Бидејќи различните видови слонови имаат различен број на пршлени на градниот, лумбалниот, сакрумот и опашката, скелетот на слон се состои од 326 до 351 коска.
Околу 394 скелетни мускули го движат телото на слонот. Внатрешните органи на слонот пропорционално не се поголеми од оние на другите цицачи. Мозокот тежи околу четири до пет килограми, срцето - во зависност од возраста - помеѓу дванаесет и дваесет и еден килограм. Тоа чука околу 30 пати во минута. Количината на крв одговара на околу 10 проценти од телесната тежина. Температурата на телото на здрав слон е околу 36,5 ° С. Кожата е дебела околу два сантиметри.
За разлика од повеќето други цицачи, вимето на слоновите крави се наоѓаат помеѓу предните екстремитети, како кај приматите и манатите. [12] [13] Отворот за раѓање на кравата слон не е под основата на опашката, туку помеѓу задните нозе. Поради оваа анатомска позиција, висината на падот на телето при раѓање е само околу 70 сантиметри наместо 1,70 метри.
Додека се сметаше од барем доцна антика дека слоновите немаат лакт и колена, [14] сега е познато дека тие се само потполно бесплатни. [15] Колено зглоб на слонот покажува продолжена положба за одмор, така што аголот помеѓу бутот и подколеницата е скоро 180 ° кога стоите. Ова е невообичаено за четириножници и се среќава само кај бипедални луѓе. Постојат понатамошни паралели: бутниот зглоб на слонот е многу сличен на оној на луѓето. Менискусите се многу тесни и тенки, а присутен е и системот на вкрстени лигаменти. Моделите на движење на задните екстремитети кои носат тежина, исто така, повеќе потсетуваат на луѓето отколку на површинските четириточни четворки. Главното движење на коленото зглоб е продолжување-флексија со радиус на дејство од 142 °. Во староста, колена зглобовите се склони кон артроза. [16]
Прсти на слоновите. Тие имаат шести „прст“ на задниот дел од стапалото за поддршка. [17] Под петицата има подлога направена од масно сврзно ткиво, кое рамномерно ја дистрибуира телесната тежина на широкиот рог на стапалото. [18]
Друга анатомска особеност на слоновите се однесува на нивниот плеврален простор. Тие се единствените цицачи во кои ова е премостено од лабаво сврзно ткиво. Како резултат, плевралните лисја сè уште можат да се поместуваат едни на други, но не приближно толку чувствителни. Ова им овозможува на слоновите, на пример, да преминат река и да се „нуркаат“ со своите долги стебла. Дишат воздух под атмосферски притисок, додека нивното тело, а особено белите дробови, се наоѓаат околу 2 метри под вода. Кај кој било друг цицач (со „нормален“ плеврален простор), оваа разлика во притисокот би резултирало во крвните садови кои го снабдуваат wallидниот лист на плеврата буквално „исцедени“ и уништени. [19]
Забнување и промена на забите
Слоновите имаат два вида заби: хипертрофирани централни максиларни секачи (I 2), кои се претворени во салмови и катници. [20] Катниците се високо крунисани (хипсодонт) и имаат релативно блиски, ламеларни набори на емајл. Оваа структура на забите соодветно се нарекува ламелодонт назначен. [21] Најголем е последниот молар, кој може да тежи до 5 кг и има до 13 ламели од емајл кај африканскиот слон и до 24 во азискиот слон. Изумрениот волнен мамут (Mammuthus primigenius), најспецијализираниот вид на слонови, имал моларни заби со најмногу 30 ламели од емајл. [22] Постои област без заби помеѓу душките и катниците, попозната како дијастема. Таквиот дијастем е типичен за забите на тревојади цицачи. Гледано во текот на целиот свој живот, слон има 6 катници на половина од вилицата: 3 премолари и 3 катници, при што премоларите одговараат на млечните заби на образите, катниците на задните катници кои се исто така чести кај другите цицачи (забите на возрасните слонови веќе немаат премолари), значи вкупно 24 катници. [23]
Бреговите од слонова коска главно се користат за разоткривање на дрвјата и како оружје против непријателите, при што палтовите се користат повеќе за прикажување отколку за вистинска борба.
Багажникот
Багажникот е издолжен нос со ноздри (дупка на трупот). Кај слоновите, трупот е исклучително чувствителен и долг орган што се појавил од горната усна и носот во текот на филогенезата. Околу 40.000 мускули испреплетени во снопови го прават трупот многу флексибилен. Багажникот не содржи носна коска или други коски. Се состои исклучиво од мускулно ткиво и е највпечатлива анатомска одлика на слонот.
Багажникот е мултифункционален орган кој служи како опиплив и зафатен орган, за дишење и перцепција на мирис, како оружје и закана и како пумпа за вшмукување и притисок при пиење. Додека трупот на африканскиот слон завршува со два додатоци слични на прстите, индискиот слон има само еден. [28]
На неговиот врв има чувствителни мустаќи кои можат да ги согледаат најмалите испакнатини. Ова исто така го прави багажникот погоден за допирање. Пробосцисот се користи при контактирање со специфики во стадото: меѓусебно завиткување на пробосцисот како симбол на loveубов и пријателство и додека играте. Со трупот, прашината и нечистотијата се дистрибуираат на кожата, што се прави за да се заштити од силна сончева светлина и инсекти. Багажникот се користи за фаќање предмети, на пример, за да се донесат до устата. Обучените работни слонови можат, во соработка со управувачот на слонови, да изманипулираат, подигнат и преместат предмети со значителна тежина со помош на нивното стебло - со потпора на нивните маски. Со помош на трупот, слонот може да достигне гранки и растенија од висина до седум метри. Слично на вратот на жирафата, ја удвојува својата висина на истегнување.
Повремено трупот на слонот се користи како еден вид шнорхел при капење или пливање, и се држи високо во воздухот за да го намириса.
Кревајќи ја главата и испружениот трупец од 30 до 40 степени над хоризонталата, слонот зазема доминантно држење на телото. Багажникот исто така може да послужи како ударно оружје, на пример со навивање нагоре (слично на намоткано црево, конвнатре - кон устата) и потоа повторно растегнување со многу сила да удри; Страничните удари со занишаниот трупец се многу моќни.
Приближно 8 до 10 литри вода се вклопуваат во багажникот за еден потег. [15] Со помош на трупот, бик слон може да пие 200 литри вода за 5 минути.
мозок
Мозокот на денешниот слон има 257 милијарди нервни клетки, околу три пати повеќе од човечкиот. Но, има само 5,6 милијарди во церебралниот кортекс; таму луѓето имаат три пати повеќе клетки. [29]
цитологија
Клеточните јадра на африканскиот слон содржат двоен сет на хромозоми со двапати 27 автозоми и два полови хромозома. Геномот првпат беше целосно секвенциониран во 2009 година. Референтниот геном се состои од 3.196.743.967 базни парови. Точниот број на гени сè уште не е познат. [30] [31]
Диета и варење
Слоновите се секогаш тревојади. Тие трошат околу 200 килограми храна на ден. Ова им трае 17 часа на ден. Тие главно јадат трева и лисја, проследени со овошје, корени, гранчиња и кора. Пробосцисот е исклучително корисен како орган за фаќање при јадење. Со екстензии налик на прст, тие можат да соберат одделни стебленца и трева. Тие користат околу 40 проценти од својата храна, бидејќи нивниот дигестивен систем е помалку ефикасен од преживарите. Водата е важен фактор во животот за слоновите. Пиете од 70 до 150 литри вода на ден. Вашиот мочен меур има околу 18 литри. [32] На слоновите им требаат околу 250 000 килокалории секој ден.
Стомакот на слон функционира првенствено како резервоар за храна, кој се вари однапред во киселата средина со pH од приближно. [33] [34] Најголемиот дел од варењето се одвива само откако стомакот поминал низ цекумот и дебелото црево преку микроорганизми (бактерии и протозои). [35] [36] Слично како и копитата, некои измет може да се земат повторно за да можат подобро да се користат хранливите материи што ги содржи. [37]
Природни непријатели
Поради нивната големина и животот на стадото, слоновите имаат малку природни непријатели. Само најголемите големи мачки како лавовите и тигрите понекогаш успеваат да фатат млади животни. [38] Во некои области на Африка, се чини дека слоновите се со поголема веројатност да бидат жртви на лавови отколку што се сметаше порано. Во ледената доба, слоновите морале да се плашат и од мачките со сабја заби, кои сега изумреле. Особено за родот Хомотериум претпочитање храна за млади прериски мамути може да се докаже барем локално. [39]